Svensk nettside og bok om bevisst pusting

SORENA - Anders Olsson

Åndedrettsinstruktør og forfatter Anders Olsson. Foruten boken har han også utviklet hjelpemiddelet Relaxator, se mer nederst på siden. (Foto: fra nettsiden til Sorena)

Sorena - medveten andning

Åndedrettsinstruktøren Anders Olsson driver sitt firma Sorena i Stockholm, og her underviser han i den seneste forskning på kroppens fysiologi i forhold til  åndedrettet. Ikke bare internasjonal forskning, men også egne forskningsprosjekter og esperimenter han har gjennomført. Les mer om boken "Medveten andning" lenger ned på siden.

Under den skjematiske oversikten nedenfor, siteres et avsnitt fra boken som utdyper forskjellen på et optimalt og dårlig åndedrett:

Forskjellen på et optimalt og dårlig åndedrett

"Andningens viktigaste uppgifter

 • SYRESÄTTNING. Andningen bör i varje givet ögonblick motsvara kroppens behov. Det säkerställer balans mellan syre och koldioixd och ger en optimal syresättning av kroppens celler. Syre är helt avgörande för att våra celler ska kunna producera energi och utföra sina uppgfiter så att vi kan tänka en tanke, röra en muskel, ta upp näring ur maten eller bekämpa en bakterie.
 • SMÄRTLINDRING. Förlossning är ett bra exempel på hur andningen används för att lindra smärta. När vi blir rädda/spända så upplever vi större smärta. Genom att ta kontroll över vår andning och förlänga utandningen och djupandas minskar smärtan.
 • STRESSREDUCERING. En bra andning ger balans mellan aktivitet (inandning) och avslappning/återhämtning (utandning). Det är fysiskt omöjligt att vara lugn och avslappnad och samtidigt ha en en andning som är stressad, spänd, orytmisk och snabb.
 • STÖTTAR ORGAN. Djupandning gör att diafragman, vår viktigaste andningsmuskel, ger massage åt tarmar, magsäck och andra organ i buken. En avslappnad, rytmisk, långsam andningsrytm ger ett avslappnat och rytmiskt hjärta. Lungorna rensar blodet och djupandning gör detta arbeta effektivare.
 • pH-BALANS. En bra pH-balans är avgörande för att de kemiska reaktioner som sker i kroppen ska fungera optimalt. Andningen är vår viktigaste funktion för att upprätthålla korrekt pH-balans i kroppen.
 • ÅSTADKOMMA LJUD. Det är på utandning som vi åstadkommer ljud och exempelvis pratar och sjunger. En bra andning har en positiv påverkan på rösten. Öppna bihålor fungerar som resonanslådor som ger fin klang åt rösten, en djup diafragman-andning ger en djupare och behagligare röst, medan en snabb focerad andning högt uppe i bröstet ger en snabb, forcerad, gäll röst som är jobbig att lyssna på.
 • STYRKA. Kraften är störst på utandning. Ju mer kraft vi vill åstadkomma, dest mer behöver vi pressa ut luften genom ihopdragna stämband eller sammanpressade läppar.
 • UPPNÅ KÄNSLOBALANS. När vi upplever att oro och rädsla tar överhand har andningen flyttat upp i bröstet. Med en djup diafragmaandning kan vi lugna känslorna.
 • SPIRITUELL/ANDLIG UTVECKLING. Andning och andlighet är språkligt närbesläktat, precis som engelskans ”spirit=ande” och ”inspiration=inandning”. En bra andning hjälper oss att gå ned i varv och uppnå en kropp i balans. Mindre energi går då åt till ”överlevnad” och mer av kroppens resurser blir tillgängligt för utveckling. Andningen utgör grunden i många olika former av meditation som syftar till inre utvecling.

Problemen

 • SAKNAR INSIKT. Vi är inte medvetna om att våra andningsvanor är dåliga. Vi har helt enkelt inte koll på hur vi andas, vi tar den för givet och ägnar den litet eller ingen uppmärksamhet.
 • VART VÄNDA OSS? Även om vi vet med oss att vi har en andning med förbättringspotential vet vi ofta inte vart vi ska vända oss. Vid dåliga sömnvanor, kostvanor, träningsvanor etc. finns det en uppsjö av råd och tips att ta del av. Men om vi har dåliga andningsvanor – vart vänder vi oss då?
 • INSER INTE BETYDELSEN. Även om vi får hjälp med att förbättra vår andning inser vi ändå många gånger inte hur viktigt det är att andas på ett bra sätt och vilka negativa konsekvenser en dålig andning ger. Vi andas 20-25 000 andetag per dag. Då vi bara klarar oss några minuter utan att andas (jämför med mat, vatten, sömn, kärlek etc.) är det en av kroppens viktigaste funktioner.

Vad kännetecknar en försämrad andning?

Många av oss andas på ett sätt som har stort utrymme för förbättring. De vanligaste problemen är att vi andas genom munnen, högt uppe i bröstet, snabbt, oregelbundet och orytmiskt – vi suckar, hostar, snorar, snörvlar, harklar, snarkar. Allt detta är andetag, som i allra högsta grad är oregelbundna. Eller så håller vi andan när vi koncentrerar oss, ex. framför datorn eller när vi blir rädda – ”Oj, en spindel”, eller när vi ska vara alerta – ”Oj, ett sms”.

Problemet är att vi i dagens samhälle matas med så otroligt mycket stimuli som ger upphov till tankar och känslor som påverkar vår andning. Många gånger andas vi på samma sätt som om vi körde bil med foten på gaspedalen ena sekunden och bromsen nästa sekund. Och om vi andas på ett tokigt sätt tillräckligt ofta blir de dåliga andningsvanorna permanenta.

Fem viktiga principer för en bra andning

 • NÄSAN. Andning ska vara in och ut genom näsan. I näsan förbereds luften för luftvägar och lungor då den värms, fuktas och rensas från bakterier. Munandning ger en kall, torr, rå luft full av bakterier som når lungorna. Utflödet av vatten är 40% större vid munandning jämfört med näsandning.
 • MAGEN. Andningen ska nå ”djupt ner i magen” så att luften hamnar i de nedersta delarna av lungorna. Förväxla dock inte djupt med stort.
 • AVSLAPPNAD. En bra andning är avslappnad och lugn. Många av oss har en spänd andning som sitter högt uppe i bröstet. Vidare andas vi ofta snabbt. Istället för optimala 6-12 andetag i vila tar vi 15-25 andetag.
 • RYTMISK. Andningen ska vara rytimsk och regelbunden. Rytmer får oss att må bra - rytmisk musik eller en rytmisk joggingtur. Dag, natt, månen, hormoner, menstruationscykel – alla följer de en rytm. Många gånger andas vi på samma sätt som om vi körde bil med gasen ena sekunden och bromsen nästa sekund. Det innebär att andningen är orytmisk och kroppen upplever det som jobbigt.
 • TYST. När vi suckar, stånkar, pustar, snorar, snörvlar, hostar, harklar eller snarkar tar vi samtidigt ett andetag. Det är omöjligt att inte andas när vi ger ljud ifrån oss. Dessa andetag är i allra högsta grad oregelbundna och är ett ineffektiv sätt att andas på som tar mer av kroppens resurser än nödvändigt."
Medveten andning
Boken til Anders Olsson kom ut i 2012, en av de nyeste og mest oppdaterte bøkene om åndedrettet etter min mening. Den tar for seg den fysiologiske siden av pustens effekter på kroppen.
Bestill boken hos www.sorena.se
Relaxatoren er et hjelpemiddel - pustetrener, utviklet av Anders Olsson til bruk for å harmonisere og balansere åndedrettet. Inkludert i kursavgiften. Kan også bestilles separat hos Inger Lise Eide.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.10 | 17:55

Hei, kan du ikke skrive litt om Væren. Min mann er vær og jeg er trenger å forstå ham bedre! :) http://åndelighet.no

...
09.08 | 21:23

Det blir nok ikke kurs før i 2018. Klem til deg 😍

...
05.08 | 22:52

Hei hr du kurs nå ?

...
16.01 | 12:34

Mange med ADD eller ADHD er svært intelligente, men ofte meget urolige. Pusten kan være til god hjelp.
Mvh Inger Lise Eide

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE