Daglig pusteøvelse

Vi har 2 lunger, og åndedrettet er det eneste av kroppens systemer vi kan bestemme over - du er rett og slett sjefen i ditt eget liv.
Vi er altså utstyrt med "selvbestemmelsrett" allerede i mors liv - da lungene ble skapt. Vi mestrer livet bedre og bedre når vi får kontakt med livskraften, og vi kan dermed utnytte lungekapasiteten til å oppnå et mer flytende og balansert åndedrett. Derfor også et mer balansert liv! PUST-OG-BALANSE (Foto: Microsoft/Windows)

Daglig pusteøvelse - del 1 og del 2

Den daglige øvelsen består av 2 deler og tar kun 5 minutter!

Del 1: 20 frie åndedrag 3 ganger daglig (nærmere forklaring nedenfor)

Del 2: oppmerksomhetstrening via selvobservasjon (nærmere forklaring nedenfor)

Når du har lært deg detaljene nedenfor, trenger du bare å huske at du skal puste 20 ganger og "sjekke" ev. fornemmelser i kroppen, ev. emosjonelle følelser og ev. tanker du er opptatt av. Nederst på siden finner du en utdypende forklaring på hvorfor en så enkel øvelse er så viktig! 


 


 

20 frie åndedrag 3 ganger daglig = (5 x 4) = (1, 2, 3, 4,5) x 4 = 20: 

 • Stå avslappet, lukk øynene og "lås opp" i knærne:
 • Pust fire sammenhengende åndedrag etter hverandre + et femte åndedrag, som bør være noe dypere enn de foregående. Åndedrettet skal være helt uanstrengt, men entusiastisk! Årsaken til at det femte åndedraget er litt dypere, er for å hjelpe deg til å holde tellingen og fokusere på å puste fritt, utvungent og sammenhengende. Et sammenhengende åndedrett er uten pauser mellom innpust og utpust, og mellom utpust og innpust
 • Pust helst gjennom munnen (både inn og ut) med avslappet hakeparti - kjaken trenger å slappe av fra anstrengte "ta-seg-sammen" spenninger. Tilbakeholdt sinna-energi sitter også ofte i dette området
 • Gjenta så syklusen så det blir 20 åndedrag tilsammen. Tell evt på fingrene for å holde fokus på at du puster bevisst
 • Denne del av øvelsen bør ikke ta mer enn ca 1½ minutt

 
Del 2

Selvobservasjon:

Bli stående med lukkede øyne og observer deg selv. Iaktta de fysiske og emosjonelle følelsene; til slutt tankene - helt nøytralt:

 • FYSISKE FØLELSER (fysiske spenninger/ømme punkter/smertefulle områder, eller at f eks hjertet slår, eller du føler deg varm, kald eller noe annet.) Start gjerne med hodet først, gå så nedover resten av kroppen mens du observerer intuitivt og nøytralt. Eller du kan velge å starte med føttene og gå oppover i stedet
 • EMOSJONELLE FØLELSER (ofte blandede følelser) - ikke krev svar på hvorfor du føler som du gjør, bare observer hva du føler! F.eks. tristhet, rastløshet, irritasjon, sinne, sorg, sjalusi, skam, glede, kraft, full av energi etc
 • TANKER (hva tankene "kverner" rundt) - hva er du generelt opptatt av om dagen, eller akkurat nå?

Øvelsen "20 frie åndedrag" tar tilsammen kun ca 5 minutter!

OBS! Det er viktig at du ikke forveksler denne daglige øvelsen med den ukentlige pustesesjonen som du lærer å bruke i grunnopplæringen. Pusteintegrering er mer enn denne enkle daglige øvelsen!


I tillegg til øvelsen skissert over kan du ha godt utbytte av å forbinde åndedrettet med full oppmerksomhet noen ganger i løpet av dagen: bevisstgjør åndedrettet ved å puste uanstrengt og sammenhengende, 2-3 åndedrag etter hverandre - uten pauser. Ikke gjør dette bak rattet på kjøretøyet eller når du skal beherske gjøremål som krever din fulle oppmerksomhet! Øvelsen egner seg faktisk godt etter at du har vært på badet eller toalettet - men før du forlater toalettet!

Mange filosofiske retninger påpeker viktigheten av pusten og åndedrettet - både som avstressing, avspenning og nøkkel til et bedre liv. Du er din egen kilde og guide til veien videre - åndedrettet og teorien i pusteintegrering kan gi uvurderlig hjelp. Fest øvelsen på kjøleskapet så du husker den - 3 ganger daglig - hver eneste dag!

Hvorfor er denne enkle øvelsen så viktig?

For å komme i gang er det fint å vite hvorfor den daglige øvelsen er så viktig. Da blir det lettere å disiplinere deg til å gjennomføre den hver dag. Det finnes minst 3 gode grunner til det:

1) Øyeblikket -  her og nå - din eneste valgmulighet

Hver gang du husker å gjøre øvelsen er du til stede i nuet. Uansett hva vi husker i et gitt øyeblikk, så er det dette øyeblikket = nuet, som gjør det mulig for deg å velge - foreta et reelt og fritt valg om hva som helst. I vårt eksempel, altså å huske og velge å gjøre øvelsen.

 2) Intuisjonen - din mulighet til større klarhet

Du blir flinkere til å lytte til intuisjonen fordi du gjennom øvelsen "trener den opp" hver dag. Du skal ikke bruke intellektet i øvelsen, prøv å gjennomføre den forholdsvis raskt, så du ikke går opp i hodet og analyserer for mye. Lytt intuitivt til deg selv - få tak i "magefølelsen".

3) Forbindelser mellom tanker, følelser og kropp – vår mulighet til større innsikt

Evnen til å forstå sammenhenger og forbindelser mellom kropp, følelser, intellekt og spiritualitet, kan øke betraktelig. Vi er f. eks. ikke oppdratt til å lytte til kroppen og spørre hva en spenning, smerte eller blokkering forsøker å fortelle. Sykdom eller fysiske plager er kroppens måte å signalisere at den ønsker oppmerksomhet. Den forteller om noe som er ute av balanse, og som du trenger å se nærmere på. For eksempel kan vonde knær vise seg å fortelle om f eks manglende fleksibilitet, eller kanskje for mye? Går du ned i knestående for andre, eller er du kan hende så stiv og sta at du ikke kan bøye deg for det aller minste? Alle skjønner forbindelsen mellom kropp, sinn og følelser når vi nevner en person som skal opp til eksamen – eksamensnerver, hjertebank og svette hender? Vi oppsøker sjelden lege i en slik situasjon, fordi vi skjønner hvorfor vi plages. Det er ikke annerledes med resten av kroppen! Ens evne til å observere er meget viktig i pusteintegrering.

Kunsten å være en nøytral iakttager eller observatør

Det er ingen enkel sak å holde seg helt nøytral - hverken i forhold til seg selv eller andre! Hva er det som hindrer oss i det? Her følger noen grunner til at vi ikke får det til:

 de såkalte 5 hindringene i pusteintegrering:

 1. Sammenligner (bedre/dårligere/overlegen/underlegen - sammenligner med lignende opplevelser)
 2. Dømmer (det er noe galt med han/henne/meg selv/gjenstanden/situasjonen)
 3. Protesterer (har motstand og ønsker at situasjonen var annerledes,som jeg vil – vil endre på situasjonen)
 4. Identifiserer (setter merkelapper på, ser handling/tilstand i stedet for kjernen i personen)
 5. Analyserer (hvorfor, hvorfor - noen har skylden/noen å klandre/jakten på syndebukker)

Å observere betyr at du lar være å gjøre hva som beskrives i pkt 1-5 foran. En annen måte å si det på er at man er hverken for eller i mot det som skjer i øyeblikket. Påstanden må ikke forveksles med likegladhet, men betyr at erfaringen erkjennes som et faktum uten fordømmelse. 

Prøv å unngå følgende vanlige felle: ikke døm deg selv fordi du dømmer …! Det er først når du oppdager at du dømmer at du kan slutte med det! Hvis du derimot gjør et bevisst valg - om f eks å analysere (pkt 5) en bestemt periode i livet, så er selvsagt denne egenskapen nyttig og smart å benytte seg av. Det er når det går på ”autopiloten” at vi lar oss styre av underbevisstheten, og da befinner vi oss i ”offersirkelen”, jf sirkelskjemaet, det viser skjematisk de viktigste hovedingrediensene i pusteintegrering. Nemlig de 5 positive komponentene og de 5 hindringene som vist i Kjærlighetssirkelen og Offersirkelen (nærmere forklart i ”Din ukentlige pustesesjon”).

Når du har gjort unna øvelsen spanderer du noen sekunder på å tenke over om du har fått noen form for innsikt. Veldig ofte gjør vi ikke det – la imidlertid ikke dette være en hindring for å fortsette å gjøre øvelsen hver dag. Husk at åndedrettet går så dypt som til cellenivå, og da har man ofte ikke adgang til alle kroppens kunnskaper via ”vanlig” dagsbevissthet. Dette er kanskje den største utfordringen vi har når vi tar i bruk åndedrettet – både de daglige og ukentlige øvelsene. Det er først når det er gått noen tid (uker, måneder, år) at du erfarer hvilke positive forandringer som er skjedd i din livsprosess. Så, etter at du anser deg ferdig med øvelsen tar du fatt på dagens gjøremål med liv og lyst!

En ekte pusteentusiast gjør øvelsen ”20 frie åndedrag” med entusiasme 3 ganger daglig. Det trengs imidlertid både vilje og disiplin - og en god porsjon kjærlighet til deg selv! Dette hjelper deg til å huske at du har ditt eget personlige healingverk-tøy med deg 24 timer i døgnet; en fantastisk ressurs som kontinuerlig står til din disposisjon!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.10 | 17:55

Hei, kan du ikke skrive litt om Væren. Min mann er vær og jeg er trenger å forstå ham bedre! :) http://åndelighet.no

...
09.08 | 21:23

Det blir nok ikke kurs før i 2018. Klem til deg 😍

...
05.08 | 22:52

Hei hr du kurs nå ?

...
16.01 | 12:34

Mange med ADD eller ADHD er svært intelligente, men ofte meget urolige. Pusten kan være til god hjelp.
Mvh Inger Lise Eide

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE