Andre pusteøvelser enn i pusteintegrering

Andy Caponigros øvelser - et lite utvalg

Andy Caponigro ble oversatt og gitt ut på Cappelen Damm i 2008: "Pustens mirakel" (Ill.: hentet fra Internett)

Andy Caponigro

Caponigro beskriver mange øvelser i sin bok "Pustens mirakel". Han legger ofte pusteøvelser til grunn for å gjøre kroppen klar og avslappet for meditasjon. Det er nesten som om jeg ville kalle øvelsene for pustemeditasjoner. Jeg har valgt ut disse øvelsene (som er for nybegynnere):

 

"Å myke opp innpusten
Første skritt til å hjelpe spenningene i inn- og utpusten til en sunnere balanse er å "myke opp" innpusten. Med det mener jeg å svekke uvanen med å stramme til i frykt når vi puster inn. Øvelsen vil ikke bare bidra til å fjerne uvanen med  spenne på innpusten, men også løse opp anspenthet og angst som er et resulat av denne anspentheten. Hvis du praktiserer denne øvelsen jevnlig vil uvanen med å spenne deg i forventning om ubehag når du puster inn, bli svakere for hver dag som går. Etter hvert vil du merke at du pusterlettere og kan utføre hverdagslite oppgaver med mer frihet og mindre besvær Nedenfor følger instruksjonen for å myke opp pusten:

(1) - Sitt i en komfortabel stilling og begynn å meditere over pusten. Når du har fått kontakt med bevegelsen i pusten, retter du oppmerksomheten mot hvor mye luft som kommer inn i lungene hver gang du puster inn.

(2) - Deretter tenker du deg at hver gang du puster inn, er detsom om luften kommer fra et sted mellom bena dine. Så snart du tenker dette, vil mengden av luft du trekker inn, bli merkbart større.

(3) - Dette er en visualiseringsteknikk, så du puster ikke egentlig inn luften fra et sted mellom bena dine. Bare se for deg at luften kommer inn i kroppen din som om den kom fra dette stedet mellom bena dine, og søylen av lufrt som kommer inn i kroppen din, vil umiddelbart bli litt dypere, lengre og mer raffinert.

(4) - Det større volumet av luft er et tegn på at spenningene i innpusten din har begynt å løsne, og uvanen med å spenne deg har allerede blitt svakere. Etter hvert som innpusten din slapper av, vil ikke bare mengden luft som kommer inn i lungene bli større av seg selv, men du vil også begynne å føle deg roligere og mer avslappet både fysisk og psykisk.

(5) - Når du har lært hvordan du kan myke opp innpusten med å puste som om luften kommer fra et sted mellom bena dine, holder du øye med pusten og fortsetter å myke opp hver av innpustene dine til du er ferdig med øvelsen."

"Å korrigere pausen
(1) - Sitt i en komfortabel stilling og begynn å meditere over pusten. Når du har fått kontakt med bevegelsen i pusten, retter du oppmerksomheten mot hvor mye luft som kommer inn i lungene hver gang du puster inn.

(2) - Deretter tenker du deg at hver gang du puster inn, er det som om luften kommer fra et sted mellom bena dine. Så snart du tenker dette, vil spenningen i innpusten din begynne å løsne, og mengden av luft du trekker inn blir merkbart støørre.

(3) - Neste trinn er å korrigere tendensen til å ta en pause på slutten av utpusten, og du gjør dette slik: Når du puster ut, lar du ikke pusten få hvile før du puster inn igjen. Når du kommer til slutten av hver utpust, minner du pusten på å komme tilbake til kroppen igjen med en gang, og puster som om luften kommer fra et sted mellom bena dine.

(4) - Når du har lært hvordan du kan hindre pusten i å stanse opp på slutten av utpusten, må du være oppmerksom for resten av meditasjonsstunden din. Hver gang du puster ut, passer du på at pusten ikke får lov til å ta en pause. På slutten av hver utpust bringer du pusten tibake til kroppen med en gang, og puster som om luften kommer fra et sted mellom bena dine."

"Å styrke utpusten
(1) - Sitt i en komfortabel stilling og begynn å meditere over pusten. Når du har fått kontakt med bevegelsen i pusten, retter du oppmerksomheten mot hvor mye luft som kommer inn i i lungene hver gang du puster inn.

(2) - Deretter tenker du deg at hver gang du puster inn, er det som om luften kommer fra et sted mellom bena dine. Så snart du tenker dette, vil mengden av luft du trekker inn, bli merkbart større.

(3) - På slutten av utpusten, istedenfor å korrigere pausen, trekker du sammen mellomgulvet med moderat styrke og presser luften ut av kroppen med et brått, kort støt. Så snart du gjør dette, vil luften komme tilbake inn i kroppen med en ny følelelse av fasthet og styrke.

(4) - Mens pusten din tilpasser spenningene, gransker du de forandringene som denne teknikken har skapt i bevegelsene. Legg merke til at pusten din nå flyter friere, utpusten har blitt litt sterkere, og spenningene i inn- og utpusten har blitt mer jevnbyrdige."

Å veksle mellom neseborene

Bevisst veksling mellom å puste vekselvis gjennom høyre og venstre nesebor (Foto: Microsoft/Windows)

Breathing Therapy - Breathing through the nostrils
Fra en venn fikk jeg tilsendt øvelsen nedenfor, den handler også om å skifte nesebor ved gitte plager, f.eks. svært effektiv ved hodepine.
(Lajos Katoma, 22/3- 2009)

"Pust på følgende måte og det vil hjelpe deg...

Nesen har to nesebor; på høyre og venstre side av neseveggen. Har de samme funksjon når det gjelder både innpust og utpust?

Faktisk er det ikke det samme, og vi kan faktisk føle forskjellen. Høyre side representerer Solen (aktiv/positiv energi), og venstre side representerer Månen (passiv/negativ energi).-

Når du har f.eks. hodepine, prøv å stenge høyre nesebor og bruk venstre nesebor til å puste med i ca 5 minutter. Hodepinen vil forsvinne. Hvis du føler deg sliten, gjør det på motsatt måte - steng venstre nesebor og pust gjennom høyre. Etter en stund vil du føle deg oppfrisket.

Fordi høyre side "tilhører" varme, blir du lett varmere - venstre side "tilhører" kulde, og du kan lettere kjøle deg ned.

Kvinner puster mest med venstre nesebor, så de roer seg fortere ned. Menn puster mest gjennom høyre og blir fortere aggressiv.

Når vi våkner, legger vi merke til hvilket nesebor som "puster" raskest - høyre eller venstre?
Hvis venstre puster raskere vil du føle deg sliten/trøtt. Lukk venstre nesebor og bruk det høyre til å puste med og du føle deg oppkvikket ganske raskt.

"This is my own experience. I used to tell others who also suffer headache to try this method as it was effective for me. It also works for those who have tried as well. This is a natural therapy, unlike taking medicines for a long time may have side effect. So, why don't you try it out? Practice the correct ways of breathing (breathe in and breathe out) and your body will be in a very relaxing condition."

Eller du kan prøve varianten nedenfor:

  1. Sitt komfortabelt og rett i ryggen, lukk øynene og konsentrer deg om pusten
  2. Trykk høyre tommel mykt mot nesebenet på høyre nesebor
  3. Pust dypt og langsomt inn gjennom venstre nesebor
  4. Kjenn hvordan luften passerer gjennom neseboret til lungene
  5. Hold pusten i noen sekunder *)
  6. Lukk venstre nesebor med ringfingeren ved å trykke mykt mot nesebenet
  7. Fjern tommelen fra høyre nesebor og pust sakte ut all luften gjennom høyre nesebor
  8. Inn- og utpust skal vare like lenge (hvis du kan)
  9. Dernest puster du inn gjennom venstre nesebor og ut gjennom høyre nesebor
  10. Gjør denne øvelsen minst ni ganger og øk gradvis til 25-30 ganger (hvis du kan)"

*) OBS! Merknad fra Inger Lise: Jeg er uenig at man skal holde pusten! Jo mer sammenhengende vi puster, jo bedre flyt blir det på åndedrettsprosessen - MER HELHETLIG.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.10 | 17:55

Hei, kan du ikke skrive litt om Væren. Min mann er vær og jeg er trenger å forstå ham bedre! :) http://åndelighet.no

...
09.08 | 21:23

Det blir nok ikke kurs før i 2018. Klem til deg 😍

...
05.08 | 22:52

Hei hr du kurs nå ?

...
16.01 | 12:34

Mange med ADD eller ADHD er svært intelligente, men ofte meget urolige. Pusten kan være til god hjelp.
Mvh Inger Lise Eide

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE